Vachtverzorging Pomeriaan

De Pomeriaan staat natuurlijk bekend om hun prachtige vacht en te schattige uitstraling. De vacht heeft ook extra veel aandacht en verzorging nodig. Het vacht verzorgen van je Pomeriaan op de juiste manier is dan ook van groot belang, dit omdat de vacht een beschermende en isolerende functie heeft voor je Pomeriaan. In de winter zal het vacht je Pomeriaan warm houden en in de zomer juist koel houden. Bij een volwassen Pomeriaan bestaat de vacht dan ook uit twee lagen; de korte, wollige ondervacht en een lange, volle bovenvacht. Door de hoeveelheid vacht lijkt een Pomeriaan vaak groter dan dat hij daadwerkelijk is. Wil jij weten wat de beste vachtverzorging voor je Pomeriaan is? Lees dan snel verder!

Inhoud

Het wassen van je Pomeriaan

Wanneer jij je Pommie zal gaan wassen of wanneer hij/zij nat wordt zul je zien dat er weinig overblijft van je Pomeriaan. Een Pomeriaan weegt dan ook gemiddeld tussen de 2 tot 5 kilogram. De vacht verzorgen van je Pomeriaan is daarom ook van groot belang. In deze blog zullen wij je wat handige tips geven voor het verzorgen van de vacht van jouw Pomeriaan.

Het is dus erg belangrijk om de vacht en de huid in goede conditie te houden. Zorg er daarom voor dat je de vacht van je Pomeriaan regelmatig kamt en borstelt. Dit zal ook klitten in de vacht voorkomen, of nog erger het vervilten van de vacht! Wanneer je jouw Pommie gaat wassen kan je het beste gebruik maken van een waterblazer in plaats van een föhn. Dit omdat een normale föhn vaak te warm is voor de huid van jouw Pomeriaan. Vachtverzorging voor je Pomeriaan is dus essentieel voor de conditie van de vacht.

Het is dan ook van groot belang om jouw pup al meteen kennis te laten maken met de borstel en de waterblazer. Laat je pup ook al op jonge leeftijd kennis maken met de trimsalon. Zo kan hij/zij vast wennen aan alle geluiden, geuren en aanrakingen. Zo zal het in de toekomst een plezier worden voor je Pommie om naar de trimsalon te gaan.

Hoe vaak verzorg je de vacht van je Pomeriaan?

Een Pomeriaan hoef je niet vaak te wassen. Ze houden namelijk hun eigen vacht schoon. De Vachtverzorging voor je Pomeriaan is dus in principe ontzettend eenvoudig. Echter is het wel aan te raden om je puppy gemiddeld 1 keer in de 2-3 weken te wassen wanneer ze in de ugly fase zitten. Mocht je nu toch een keer je Pomeriaan wilt wassen omdat ze tijdens een wandeling erg vies is geworden, heeft gerold in de modder of omdat je haar weer lekker wilt laten ruiken. 

Let er wel op dat jij je Pommie niet vaker dan 3 keer per jaar wast. Gebruik voor het wassen en de Vachtverzorging voor je pomeranian alleen hondenshampoos, hierin zit een hogere PH waarde. Droog na het wassen van de vacht je Pommie goed droog met een handdoek, doe dit deppend en niet wrijvend. Vervolgens kan je de vacht droog föhnen met een waterblazer. Laat je Pommie nooit zo opdrogen aan de lucht.

vacht pomeranian

Borstelen hoort ook bij de vachtverzorging van je Pomeriaan

de vachtverzorging van je Pomeriaan bestaat dus voornamelijk uit alleen maar borstelen. Het is van groot belang dat je de vacht minimaal een keer per week borstelt, maar nog beter is twee tot drie keer per week.  Dit is zodat je Pommie hier ook aan gewend blijft raken en om klitten te voorkomen. Als je zelf lang haar hebt, dan weet je ook wanneer je niet goed borstelt er klitten kunnen ontstaan en dit pijn kan doen bij het uitkammen. Dit is bij een Pomeriaan niets anders.

Je wilt natuurlijk niet dat jij je Pommie pijn doet tijdens het borstelen. Om dit te voorkomen adviseer ik dan ook om met je ene hand een plukje haar te pakken (je hoeft er niet aan te trekken, maar houdt het stevig in je hand) en door met je andere hand het plukje uit te borstelen. Zie het voor je als je bij jezelf je haren kamt. Wanneer je het bovenaan in je staart vasthoudt zodat het niet zo trekt aan je hoofdhuid. Vergeet ook vooral niet om de haren bij de kont, de pootjes, achter de oortjes en onder de oksel te borstelen. Tussen het borstelen door kan jij je kleine Pommie belonen met beloningssnoepjes.

Extra tips voor het verzorgen van je Pomeriaan

  • Een Pomeriaan heeft vaak last van traanoogjes. Wanneer dit niet wordt verzorgd zal het traanvocht opdrogen. Dit zorgt voor korstjes en vuil rondom de oogjes. Maak de oogjes daarom ook regelmatig schoon met oogverzorgingsproducten.

     

  • De verzorging van de voetzooltjes is ook erg belangrijk, deze willen we nog wel eens vergeten. Voorkom beschadigde of gevoelige pootjes van Pomeriaan met honden potenzalf. Dit is een vettige, verzachtende zalf. Door het gebruik van de zalf worden de pootjes goed verzorgd. Het zorgt voor een betere weerstand en versterkt de huid van de pootjes.

     

  • Het is ook erg belangrijk om het gebit regelmatig te reinigen. Zo voorkom je problemen aan het gebit en eventuele tandplak. Je kan daarom het gebit van je kleine viervoeter poetsen met speciale hondentandpasta en een vinger tandenborstel. Veel Pommie’ s vinden het poetsen van de tanden niet leuk, dit komt vaak door de geur van de tandpasta. Begin hier daarom al mee wanneer je Pommie een paar weken oud is. Zo kan ze er alvast goed aan wennen.
Wie ben ik?
Saskia

Saskia

Wat leuk dat je mijn blog leest! Ik ben Saskia, inmiddels 34 jaren jong en trotste eigenaar van onze twee pomeranians Noly & Jake en wil graag mijn ervaringen met jullie delen.

Leuk om te lezen

pomeraniann
Trainingen

Pomeriaan trainen

Pomeranians zijn kleine, intelligente honden met een grote persoonlijkheid. Ze zijn actief en speels en hebben een sterk uithoudingsvermogen, wat betekent dat ze veel beweging

Lees verder
gewicht pomeriaan
Voeding

Gewicht Pomeriaan

Een lief klein hondenras, maar hoe groot worden ze nu eigenlijk? De gemiddelde Pomeriaan zal 15 – 30 centimeter hoog worden en het gewicht pomeriaan

Lees verder
Puberteit Pomeriaan
Trainingen

Puberteit Pomeriaan

Een Pomeriaan valt vaak op door zijn kleine grootte, maar onderschat dit kleine hondje zeker niet! het zijn kleine hondjes maar hebben vooral een levendige

Lees verder
pomeranian Ugly fase
Vachtverzorging

Pomeriaan ugly fase

Voordat je verder leest moet je eerst even weten dat de juiste benaming van dit ras Dwergkees is of in de Engelse term Pomeriaan. Vaak

Lees verder