Puberteit Pomeriaan

Een Pomeriaan valt vaak op door zijn kleine grootte, maar onderschat dit kleine hondje zeker niet! het zijn kleine hondjes maar hebben vooral een levendige en energieke karakter. Een puppy gaat vaak vanaf een maand of 6 beginnen met puberen. Tijdens het puberen vinden er ook veel lichamelijke veranderingen plaats. Denk hierbij aan de geslachtshormonen. Vanaf welke leeftijd de puberteit van je Pomeriaan begint is bij iedere pup verschillend. Teefjes krijgen in de puberteit te maken met haar eerste loopsheid maar ook reutjes bereiken zijn seksuele volwassenheid. De gemiddelde leeftijd van het beginnen met puberen ligt op 8 maand.

Inhoud

Hoelang duurt de puberteit bij je Pomeriaan

Dit verschilt ook per hond, maar over het algemeen is dit zo’n 2-3 maand. Je Pommie zal wat minder gehoorzaam zijn. Dit betekent zeker niet dat hij de baas wilt gaan spelen of je wilt uitdagen. Dit komt juist omdat je Pomeriaan onder invloed is van hormonen en zijn hersenen niet gelijkmatig maar hard groeien. Tijdens de pubertijd is een pup niet alleen minder gehoorzaam, ze kunnen soms ook wat angstigere reageren dan normaal. Ga hier niet te diep op in en laat juist merken dat je pup niet bang hoeft te zijn.

Hoe ga je om met de puberteit bij je pomeriaan?

Het is van groot belang om tijdens deze fase een consequente en kalme leiderschap uitstraling te blijven behouden. Wees dus duidelijk en consequent naar je Pomeriaan maar wordt vooral niet boos wanneer ze een keer niet iets doen wat jij vraagt. Je Pommie is echt niet alles vergeten wat jij haar hebt al geleerd. Op dit moment kunnen ze gewoon iets minder rationeel nadenken omdat ze vol zitten met hormonen. Wil jij je Pomeriaan toch blijven trainen, neem dan gewoon een stapje terug en blijf vooral herhalen van wat je Pomeriaan al wel kan!  Zorg ervoor dat je ook regelmatig een grote wandeling maakt tijdens de puberteit, ook al zitten ze vol met hormonen. Ga lekker wandelen in het bos, strand of het park. Zo kan je Pommie wel lekker zijn energie kwijt en blijven ze ook goed socialiseren.

Karakter

Een Pomeriaan heeft een sterk levendig karakter en zijn graag in beweging. Zo kunnen ze direct hun energie kwijt, maar stelen ze ook de show op straat door hen mooie uitstraling. Tijdens het wandelen zul je merken dat ze graag de show stelen en laten zien dat ze niet bang zijn. Ze durven vaak grotere honden uit te dagen doormiddel van blaffen, er op af rennen of tegen aan springen. Dit wil je juist voorkomen, wanneer dit gebeurd houdt de lijn dan kort en beloon je Pomeriaan wanneer zij zich goed gedraagt.

Energie

Een Pomeriaan zit vol energie en dit zal tijdens de puberteit nog erger zijn. Heeft je Pommie na een lange wandeling nog energie voor tien? Dan kun je een proberen om ze wat extra moe te maken door bijvoorbeeld speuren. Een Pomeriaan vindt het bovendien erg leuk om te trainen. Wanneer je gaat speuren met je pup worden alle zinteugen op scherp gezet en dat kost je pup nog meer energie! Je kunt natuurlijk buiten en binnen gaan speuren. Wanneer je ervoor kiest om buiten te speuren zorg er dan voor dat je genoeg lekkere koekjes bij je hebt. Verstop deze in het gras of onder boomstammen/takken.

Hoe verder je ze natuurlijk uit elkaar legt hoe moeilijk het wordt voor je pup. Wanneer je binnen gaat speuren is het ook van belang dat je koekjes hebt waar een geur aan zit. Verstop de koekjes op plekken in huis waar je Pomeriaan ze niet kan zien maar ze er natuurlijk wel bij kan komen! Je pup is natuurlijk nog jong, dus zal het speuren nog moeten leren. Leg ze daarom in het begin op plekken dat het wel zichtbaar is, zo leren ze direct wat de bedoeling is van het speuren.

Socialiseren van je pomeriaan

In de eerste weken sinds jij je Pomeriaan in huis hebt ben je al druk bezig geweest met het socialiseren. Echter is dit ook belangrijk om te herhalen zo rond de zevende maand wanneer ze beginnen met puberen. Dit noemen we ook wel de angstfase. Het kan zomaar in eens zijn dat jouw goed gesocialiseerde Pommie zich in eens terugtrekt of angstig is naar andere honden, mensen of vreemde objecten. Het is belangrijk dat je vooral niet ingaat op dit gedrag en dit eigenlijk gewoon negeert. Zorg juist voor veel positieve ervaringen tijdens deze fase. Hierdoor geef jij je Pomeriaan alleen maar meer kracht en zelfvertrouwen. Kom je er toch achter dat je pup nog te weinig ervaringen heeft meegemaakt? Zorg er dan voor dat je hier nog wat extra aandacht aan besteedt.

Van puberteit naar volwassen Pomeriaan

Je zult merken dat wanneer de pubertijd voorbij is, je Pomeriaan weer helemaal de oude is! Wat je allemaal hebt geleerd voor de pubertijd en de gehoorzaamheid zal weer volledig terug zijn. Het is niet dat je pup niet luisterde en niet meer dat lieve, leuke hondje zal zijn. Dit komt echt vanzelf weer terug. Blijf vooral voor trainen en herhalen, ook na de pubertijd. Bovendien is het allerbelangrijkste dat je volhoudt tijdens de pubertijd. Hoe vervelend dit soms ook kan zijn.

De puberteit van je Pomeriaan speelt zich dus grotendeels af in de periode van 6 maand tot ongeveer 12 maand. De lichamelijke veranderingen, hormonen in het lichaam en de seksuele volwassenheid zorgen ervoor dat je pup gedragsmatig veranderen. Het is van groot belang om als ‘’baasje’’ zijnde in deze periode je leiderschap, training en socialisatie door rustige herhaling definitief te bevestigen!

De puberteit van je Pomeriaan zal voor een hele boel frustratie zorgen, maar wees niet bang dit komt allemaal goed! Dit kost echter alleen wat tijd.

Wie ben ik?
Saskia

Saskia

Wat leuk dat je mijn blog leest! Ik ben Saskia, inmiddels 34 jaren jong en trotste eigenaar van onze twee pomeranians Noly & Jake en wil graag mijn ervaringen met jullie delen.

Leuk om te lezen

pomeraniann
Trainingen

Pomeriaan trainen

Pomeranians zijn kleine, intelligente honden met een grote persoonlijkheid. Ze zijn actief en speels en hebben een sterk uithoudingsvermogen, wat betekent dat ze veel beweging

Lees verder
gewicht pomeriaan
Voeding

Gewicht Pomeriaan

Een lief klein hondenras, maar hoe groot worden ze nu eigenlijk? De gemiddelde Pomeriaan zal 15 – 30 centimeter hoog worden en het gewicht pomeriaan

Lees verder
vachtverzorging pomeranian
Vachtverzorging

Vachtverzorging Pomeriaan

De Pomeriaan staat natuurlijk bekend om hun prachtige vacht en te schattige uitstraling. De vacht heeft ook extra veel aandacht en verzorging nodig. Het vacht

Lees verder
pomeranian Ugly fase
Vachtverzorging

Pomeriaan ugly fase

Voordat je verder leest moet je eerst even weten dat de juiste benaming van dit ras Dwergkees is of in de Engelse term Pomeriaan. Vaak

Lees verder