Pomeriaan ugly fase

Voordat je verder leest moet je eerst even weten dat de juiste benaming van dit ras Dwergkees is of in de Engelse term Pomeriaan. Vaak noemen wij ze in de volksmond een Pomeriaan. Dit is dus niet correct! Een echte kenner van dit ras zal dit ook zeker wel weten en zal de term Pomeriaan ook nooit gebruiken. Dit hondenras is dan ook zeer geliefd bij de meeste hondenliefhebbers, ze zijn klein, slim en hebben een super schattig uiterlijk. Maar is er toch 1 belangrijk ding dat je moet weten; de Pomeriaan gaat namelijk door de ugly fase. Dit is de periode dat de Pommetjes op het lelijkst zijn en dus niet mooi in de vacht zitten. Schrik hier dus niet van, en onthoud dat de vacht alleen maar voller en mooier zal worden. Zo zullen ze ook nog regelmatig veranderen qua kleuren in de vacht en ondergaan ze ook nog eens flinke vachtwisseling. Lees daarom snel verder om de nodige informatie te krijgen en te weten wat de Pomeriaan ugly fase inhoudt.

Inhoud

Wat is nu precies de Pomeriaan ugly fase?

Dit is de fase die gekenmerkt wordt door een ruiproces. Het heerlijke zachte puppyvacht wisselt zich naar de volwassene dubbele vacht. Vaak gebeurd dit tussen de 3-5 maanden en kan dit zelfs duren tot aan de 12e maand. Je puppy gaat nu zijn puppyvacht verliezen en dit kan zelfs leiden tot kale plekken, dit is echter vrij normaal. Het kan ook voorkomen dat er langere plukjes uitsteken, knip deze dan ook vooral niet op lengte. Dit gebeurd allemaal vanzelf. Toch heeft de ene Pomeriaan meer last van de ugly fase dan de andere Pomeriaan. Zo’n 85% van de Pomeriaan komt in de ugly fase terecht.

Vachtverzorging van je Pomeriaan

Zoals al eerder aangegeven staat de Pomeriaan bekend om zijn lieve, prachtige uitstraling. Bij een puppy bestaat de vacht alleen uit puppyvacht. Bij een volwassen Pomeriaan bestaat de vacht uit dubbele vacht; een wollige, korte ondervacht en een lange, volle bovenvacht. Door de vacht lijkt de Pomeriaan vaak groter dan dat hij daadwerkelijk is. Zodra de vacht nat wordt, blijft er weinig van over van je Pomeriaan. De vacht heeft een ook isolerende werking. In de winter zorgt de vacht ervoor dat ze het warm houden en in de zomer dat ze het koel houden. Begin direct met borstelen zodra je puppy bij jullie thuis komt wonen. Ze wennen ze direct aan het borstelen, laat ze eerst even snuffelen aan de borstel. Een hond ontdekt de wereld nou eenmaal met zijn neus. Echter vergt de vachtverzorging tijdens de ugly fase een andere verzorging.

Waarom is deze fase zo lastig?

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat wanneer je niet voorbereid bent op deze fase je hier nog al erg van kan schrikken. Er zullen namelijk veel haren uitvallen en dit kan zelfs kale plekken veroorzaken. Je zult al snel de dierenarts willen bellen omdat je misschien denkt dat dit iets medisch is. Je wilt natuurlijk dat jouw lieve puppy er altijd mooi uitziet, echter zal je in deze fase moeten accepteren dat je hondje er even niet zo mooi uitziet. De vachtverzorging is heel belangrijk voor een Pomeriaan, houdt er echter wel rekening mee dat tijdens de ugly fase een andere aanpak van de verzorging vereist is.

Vachtverzorging voor de ugle fase

Tijdens deze fase heeft de verzorging van de vacht extra aandacht nodig. Zorg ervoor dat je tijdens de ugly fase de vacht vaker borstelt en deze verzorgt met een leave-in conditioner. Was de vacht tijdens deze fase één keer per 3 weken met een PH waarde 7 shampoo. Dit zorgt ervoor dat de huid niet gaat irriteren. Tijdens het wassen van de vacht gaan de haarschubben open staan. Gebruik daarom tijdens het wassen ook altijd een conditioner, dit zorgt ervoor dat de vacht niet uitdroogt. Masseer de conditioner lekker in de vacht en spoel dit vervolgens uit na circa 5 minuten.

Zodra je pup de eerste symptomen vertoont van de Pomeriaan ugly fase heeft de vacht extra aandacht nodig. In deze fase zal je pup veel van zijn vacht verliezen. Het is erg belangrijk dat je tijdens deze periode de vacht goed door kamt. Wanneer je dit niet doet is de kans dat de vacht gaat vervilten, en dat wil je echt niet! De enige manier om je Pomeriaan dan ook versneld door de ugly fase te laten gaan is door middel van borstelen. Ga dan ook geen andere dingen proberen of opzoeken op het internet. Houdt er ook rekening mee dat tijdens de ugly fase je Pomeriaan een stuk kwetsbaarder is. Dit komt omdat hij/zij een deel van zijn beschermende vacht verliest.

Ugly fase symptomen

Ik gaf net al aan dat wanneer je puppy de eerste symptomen vertoont van de ugly fase je de vacht extra aandacht en verzorging moet geven. Maar wat zij nu eigenlijk de symptomen van deze fase? De symptomen van de ugly fase kunnen er als volgt uitzien;

  • Je puppy lijkt veel dunner dan eerst.
  • De vacht ziet er ongelijk uit; korte en lange plukken wisselen zich. Knip dit dan ook niet op lengte!
  • De vacht valt uit, plukken vacht tussen je vingers tijdens het aaien of in de borstel tijdens het borstelen.
  • Ernstig haarverlies rondom de ogen of haarverlies bij de poten of flanken(zijkanten van de buik).

Niet iedere pup komt in de ugly fase terecht, dit gebeurd bij gemiddeld 85% van de Pomeriaan.

Verandering kleur van de vacht tijden deze fase

Tijdens de ugly fase is het ook heel normaal dat de vacht van kleur verandert. Niet bij iedere Pomeriaan zal de kleur van de vacht veranderen, maar houdt er rekening mee dat dit bij merendeels wel gebeurd. Dit kan bij sommige baasjes ook een teleurstelling zijn. Het kan voorkomen dat de vacht nu juist lichter wordt, maar soms ook donkerder. Ook kunnen er juist leuke vlekken vervagen in de vacht. Het is daarom extra leuk om iedere dag of iedere week een foto te maken van je Pommie. Doordat jij je Pommie zelf iedere dag ziet zul je de veranderingen niet snel zien. Wanneer je de foto’s terugkijkt kan je precies zien hoe je Pommie er uit zag en van welke tot welke periode je Pommie in de ugly fase heeft gezeten! 

Wie ben ik?
Saskia

Saskia

Wat leuk dat je mijn blog leest! Ik ben Saskia, inmiddels 34 jaren jong en trotste eigenaar van onze twee pomeranians Noly & Jake en wil graag mijn ervaringen met jullie delen.

Leuk om te lezen

pomeraniann
Trainingen

Pomeriaan trainen

Pomeranians zijn kleine, intelligente honden met een grote persoonlijkheid. Ze zijn actief en speels en hebben een sterk uithoudingsvermogen, wat betekent dat ze veel beweging

Lees verder
gewicht pomeriaan
Voeding

Gewicht Pomeriaan

Een lief klein hondenras, maar hoe groot worden ze nu eigenlijk? De gemiddelde Pomeriaan zal 15 – 30 centimeter hoog worden en het gewicht pomeriaan

Lees verder
Puberteit Pomeriaan
Trainingen

Puberteit Pomeriaan

Een Pomeriaan valt vaak op door zijn kleine grootte, maar onderschat dit kleine hondje zeker niet! het zijn kleine hondjes maar hebben vooral een levendige

Lees verder
vachtverzorging pomeranian
Vachtverzorging

Vachtverzorging Pomeriaan

De Pomeriaan staat natuurlijk bekend om hun prachtige vacht en te schattige uitstraling. De vacht heeft ook extra veel aandacht en verzorging nodig. Het vacht

Lees verder