Hoe oud wordt een pomeriaan?

Een hond is een maatje voor je leven. De meeste mensen zoeken dan ook goed uit wat voor een soort hond bij hen past. Een pomeriaan is een intelligente en speelse hond. Verder zijn ze erg vriendelijke en zijn zeker sociaal.  Als je een pomeriaan wilt aanschaffen, wil je alles over dit leuke hondje weten. Toch kunt het lastig zijn om alle juiste informatie te vinden. Zo is het voor de meeste mensen belangrijk hoe oud een hond kunt worden. In dit artikel leggen we je uit hoe oud een pomeriaan kunt worden, maar ook welke de factoren de leeftijd kunnen beïnvloeden. 

Inhoud

De gemiddelde leeftijd van een Pomeriaan

De gemiddelde leeftijd van een pomeriaan ligt tussen de 10 en 16 jaar oud. Er zijn ontzettend veel verschillende onderzoeken geweest naar dit hondenras. Omdat er zoveel verschillende uitkomsten zijn, wordt er bij de leeftijd tegenwoordig naar verschillende factoren gekeken. 

Zo kunnen de genen van een pomeriaan meespelen. Wanneer een hond wat minder goede genen heeft, zal de hond wat minder oud kunnen worden. Er zijn ook factoren die wij als mens kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan de liefde die je een hond geeft, maar ook de lichaamsbeweging is belangrijk voor een hond. Daarnaast moet een hond gezonde voeding krijgen om goed te kunnen leven. 

Liefde voor de Pomeriaan

Als een hond liefde ervaart, zal de hond ouder kunnen worden. Dit komt door het feit dat honden net als mensen mentaal gestimuleerd moeten worden. Wanneer een hond zich niet geliefd voelt, zal hij net als een mens zich niet lekker in zijn vel zitten. 

Wanneer een hond niet lekker in zijn vel zit, kunt hij uiteindelijk lichamelijke klachten krijgen. Met liefde voor je pomeriaan bedoelen we dat je tijd en moeite in je hondje steekt. Op die manier weet de hond dat hij in een goede en veilige omgeving zit. Een hond kan hierdoor een heel stuk ouder worden.

Lichaamsbeweging van een Pomeriaan

Naast de liefde is beweging ontzettend belangrijk. Een pomeriaan heeft niet zoveel beweging nodig als bijvoorbeeld een golden retriever. Een pomeriaan heeft op een dag minstens 30 minuten beweging nodig. Op die manier blijft de hond gezond en zal hij geen overgewicht krijgen. 

Uiteraard is het bij lichaamsbeweging wel altijd belangrijk dat je kijkt naar de situatie. Niet iedere hond is hetzelfde. Het is belangrijk om te kijken naar wat de hond kunt en waar hij moe van wordt. Als een hond echt moe is, moet je niet door gaan. Dit is ook niet goed voor de hond. Zolang de pomeriaan voldoende beweging krijgt, kunt de hond ouder worden.

Gezonde voeding

Zoals eerder genoemd is gezonde voeding erg belangrijk voor een Pomeriaan. Niet alleen bij een pomeriaan, maar bij elk dier moet er gezonde voeding bij komen kijken. Een pomeriaan is een klein ras. Hier zijn speciale brokken voor ontwikkelt. 

Het is altijd verstandig om goed te kijken wat voor een voer jij je hondje geeft. Het soort voer wat je geeft, kan uiteindelijk zichtbaar zijn in de vacht. Wanneer een hond slecht te eten krijgt, zal de hond een wat doffere vacht krijgen. 

Wanneer je niet precies weet wat voor een voeding jij je hond moet geven, is het verstandig om dit met je dierenarts te bespreken. Een dierenarts heeft er daadwerkelijk verstand van. Een dierenspeciaalzaak is ook een optie, maar vergis je hier niet op.

Aandoeningen bij een Pomeriaan

Helaas zijn er heel wat erfelijke aandoeningen die honden kunnen hebben. De leeftijd die een hond kunt worden, is ook afhankelijk van erfelijke aandoeningen. Per hondenras zijn er verschillende ziektes die een probleem in de gezondheid veroorzaken. Bij de pomeriaan zijn dat:

  • Galblaas mucoceles (problemen met de galblaas)
  • Alopecia X (kaalheid)
  • Degeneratieve myelopathie (coördinatieverlies)
  • Tracheale instorting (samenklappen van de luchtpijp)
  • Hyperuricosurie (veroorzaakt blaasstenen)
  • Patella luxatie (ontwrichting)
  • Degeneratieve myelopathie (ruggenmerg aantasting)
  • Ziekte van Legg-Calvé-Perthes (bloedtoevoer wordt verstoord)
  • Chiari malformatie en syringomyelie (te klein schedel)

Dit zijn verschillende aandoeningen die een pomeriaan kunt hebben. Natuurlijk hoeft jouw hond het niet te hebben. Niet elke hond krijgt een aandoening. Sommige honden krijgen zelfs helemaal geen aandoeningen. De aandoeningen maken de levensverwachting van de hond helaas wel een stuk lager.

Aandoeningen voorkomen bij je Pomeriaan

De erfelijke aandoeningen zijn eigenlijk niet te voorkomen. Je kunt er als eigenaar van je hond ook niet zoveel aan doen. Je kunt naar de dierenarts gaan en het proberen op te lossen, maar in sommige gevallen lukt dit gewoon niet. 

Er is wel de mogelijkheid om voordat je een hond gaat kopen aan de fokker te vragen of de erfelijke aandoeningen in de stamboom aanwezig zijn. Daarnaast kunt je aan de fokker vragen hoe oud de honden uit dezelfde stamboom zijn geworden. Op die manier heb jezelf een indicatie hoe lang jouw hondje zal blijven leven. 

Het is niet te voorkomen dat een hondje aandoeningen krijgt, maar je kunt er wel voor op je hoede zijn wanneer je een hond gaat kopen. 

Kan mijn Pomeriaan ouder worden?

Er zijn zoveel verschillende factoren die meespelen bij de leeftijd van de pomeriaan, dat het moeilijk kunt zijn om te denken dat de hondjes ouder kunnen worden. Toch gebeurt het wel eens dat de honden ouder worden dan hun geschatte leeftijd. Natuurlijk zal de hond niet 50 jaar oud worden, maar er zijn zeker honden die de 20 jaar halen. 

Per ras kunt het verschillen hoe snel de leeftijd van een hond hoger kunt liggen dan de leeftijdsverwachting. Als een pomeriaan goed verzorgd wordt, is de kans zeker aanwezig dat hij 16 jaar of misschien ouder wordt. Uiteindelijk kunnen wij mensen een hele hoop doen om de levensverwachting te verhogen. Dit maakt niet dat wij er altijd wat aan kunnen doen op het moment dat een hondje toch ziek wordt. Helaas kunnen we bij honden, net als bij mensen, niet alles tegenhouden.

Wie ben ik?
Saskia

Saskia

Wat leuk dat je mijn blog leest! Ik ben Saskia, inmiddels 34 jaren jong en trotste eigenaar van onze twee pomeranians Noly & Jake en wil graag mijn ervaringen met jullie delen.

Leuk om te lezen

pomeraniann
Trainingen

Pomeriaan trainen

Pomeranians zijn kleine, intelligente honden met een grote persoonlijkheid. Ze zijn actief en speels en hebben een sterk uithoudingsvermogen, wat betekent dat ze veel beweging

Lees verder
gewicht pomeriaan
Voeding

Gewicht Pomeriaan

Een lief klein hondenras, maar hoe groot worden ze nu eigenlijk? De gemiddelde Pomeriaan zal 15 – 30 centimeter hoog worden en het gewicht pomeriaan

Lees verder
Puberteit Pomeriaan
Trainingen

Puberteit Pomeriaan

Een Pomeriaan valt vaak op door zijn kleine grootte, maar onderschat dit kleine hondje zeker niet! het zijn kleine hondjes maar hebben vooral een levendige

Lees verder
vachtverzorging pomeranian
Vachtverzorging

Vachtverzorging Pomeriaan

De Pomeriaan staat natuurlijk bekend om hun prachtige vacht en te schattige uitstraling. De vacht heeft ook extra veel aandacht en verzorging nodig. Het vacht

Lees verder
pomeranian Ugly fase
Vachtverzorging

Pomeriaan ugly fase

Voordat je verder leest moet je eerst even weten dat de juiste benaming van dit ras Dwergkees is of in de Engelse term Pomeriaan. Vaak

Lees verder