Gewicht Pomeriaan

Een lief klein hondenras, maar hoe groot worden ze nu eigenlijk? De gemiddelde Pomeriaan zal 15 – 30 centimeter hoog worden en het gewicht pomeriaan zal gemiddeld tussen de 1,5 – 3,5 kg zitten. Het kan natuurlijk wel eens voorkomen dat een nestje een puppy bevat die wat groter en zwaarder zullen worden. Je ziet namelijk ook wel eens een Pommie tussen de 4 – 6,5 kg. De Pomeriaan wordt dan ook beschouwd als een compact ras met een karakteristieke dubbele vacht en staart

Inhoud

Hoe zwaar wordt een pomeriaan?

Een Pomeriaan of ook wel de Keeshond is een puur hondenras dat is erkend door kennelclubs. Er bestaat dus ook maar één variant van een Pomeriaan. Je hebt vast wel eens gehoord van een teacup of toy Pomeriaan. Dit betekent echter alleen dat ze een stuk kleiner zullen zijn dan de gemiddelde Pomeriaan. Ze zijn nog steeds grotendeels hetzelfde ras. Het is wel belangrijk om te weten dat het gewicht en de grootte enorm kunnen variëren. Dit heeft alles te maken met de genetica, afstamming van de ouders en de omgevingsfactoren die jij als baasje hebt.

We gaven natuurlijk al aan dat de grootte van jouw Pomeriaan is bepaald door de genetica, echter heb jij hier zelf ook invloed hebt. Dit heeft er mee te maken hoe jij je Pommie voedt. Wanneer je Pomeriaan is ondervoed kan dit leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en de groei, en overvoeding kan juist weer leiden tot ongewenste groei. Beide zullen voor problemen gaan zorgen, het is namelijk erg belangrijk dat jij je Pomeriaan goed te eten geeft, passend bij zijn leeftijd en activiteiten niveau.

Wanneer is je Pomeriaan volgroeid?

Je bent natuurlijk erg nieuwsgierig naar hoe jouw Pommie er uit gaan zien en hoe groot hij of zij gaat worden. Echter moet je hier toch wat geduld voor hebben en zullen ze nog door veel verschillende fases gaan. Denk hierbij aan de ugly fase en de puberteit. Je Pomeriaan heeft zijn volledige volwassene grootte bereikt tussen de 12 en 14 maanden. Over het algemeen geldt het bij honden, hoe kleiner je hond als pup, hoe sneller ze volwassen zullen zijn. Wanneer je Pomeriaan zijn volwassene grootte heeft bereikt betekent dit niet dat zij zich verder zullen ontwikkelen. Je puppy zal zeker nog aankomen, maar dit is voornamelijk spiermassa. Dit gebeurd bij de Pomeriaan vaak tussen de 18 en 24 maanden.

Welke factoren hebben invloed op het gewicht van de Pomeriaan?

Natuurlijk zal niet elke Pomeriaan even groot en zwaar worden. Er zijn namelijk een aantal factoren die zeker invloed zullen hebben op de grootte en de groeipotentie van jouw Pomeriaan.

Genetica

Het heeft er natuurlijk alles mee te maken hoe groot en zwaar de ouders zijn van jouw Pomeriaan. Dit is afhankelijk van de genen die ze van de ouders erven. Het kan ook zijn dat een andere hond in de lijn impact heeft. Het kan voorkomen dat de ouders wat kleiner zijn maar de pups in het nest toch wat groter zijn. Natuurlijk heeft het er ook mee te maken of je een reutje of een teefje hebt. De teefjes hebben een mindere dikke of lange vacht dan de reutjes. Hierdoor lijken ze natuurlijk ook al groter.

Voeding

Natuurlijk heeft de voeding ook een grote impact op de groei van jouw Pomeriaan. Dit heeft namelijk te maken met de energie die jouw Pommie uit de voeding haalt en zo nog beter kan groeien en zijn lichaam kan ontwikkelen. Wanneer je Pommie dus ondervoed is kan dit leiden aan te kort aan voedingsstoffen. Hierdoor krijgen ze niet genoeg energie, mineralen en vitamines binnen. Dit hebben ze juist nodig om de spieren en botten te laten groeien! Wanneer jij je Pommie teveel eten geeft leidt dit tot overvoeding. Dit kan weer zorgen voor overgewicht. Een overgewicht bij de Pomeriaan zorgt juist voor veel druk op hun skelet en problemen zoals bij ondervoeding.

Het is dus belangrijk dat je er goed op let hoeveel brokken jij je Pomeriaan geeft. Factoren die hier invloed op hebben is het gewicht pomeriaan, de leeftijd en de behoeften van jouw Pomeriaan. Vaak kun je dit ook terugvinden op de zak van de voeding.

Rust

Het is ook erg belangrijk om er voor te zorgen dat je Pommie voldoende rust krijgt en genoeg slaapt, zo kunnen ze optimaal groeien! Een pup zal sowieso meer slapen dan een volwassen pup. Dit is heel normaal en moet je ook vooral niet onderbreken. Zorg ervoor dat je Pommie een comfortabele en veilige slaapplek heeft waar je Pomeriaan zich ook veilig voelt. Je wilt natuurlijk dat jouw Pomeriaan ongestoord kan slapen en niet op de tocht ligt. Een Pomeriaan heeft er ook vaker moeite mee om de lichaamstemperatuur gelijkmatig te houden. Tocht en verschillende temperaturen kunnen dus stress veroorzaken. Zorg er dus niet alleen voor dat je pomeriaan voldoende eet, maar ook goed slaapt. Dit heeft namelijk allemaal invloed op het gewicht van een pomeriaan.

Beweging

Een Pomeriaan heeft voldoende beweging nodig. In tegenstelling tot grote hondenrassen heeft een Pomeriaan geen overmatige beweging nodig. Toch hebben ze echter wel wat beweging nodig, zowel voor fysieke en mentale redenen.

Gemiddeld heeft een Pomeriaan iedere dag 20 tot 30 minuten beweging nodig. Beweging zorgt ervoor om tijdens de groei op een gezond gewicht te blijven. Dit is voor de groei belangrijk voor de gewrichten, spieren en botten. Het is ook erg belangrijk dat je ze leert om vrij te spelen met bijvoorbeeld een flostouw of een bal maar ook leerzame spelletjes. Zo voorkom je verveling bij je Pomeriaan en je zult merken dat ze dit ook gezond en braaf houdt. Ook al staat de Pomeriaan bekend om zijn energie, verschilt dit toch echt per pup. Dit zul je zelf ook snel doorhebben hoe veel energie je Pommie heeft.

Let er wel op dat je de activiteiten en het wandelen niet overbelast en teveel doet. De botten en het frame van je Pomeriaan ontwikkelen zich juist tijdens de puppy fase. Overmatig beweging en spelen kan juist leiden tot letsel en schade. Let er ook op dat je kleine Pommie niet op en neer springt van de meubels.

Wie ben ik?
Saskia

Saskia

Wat leuk dat je mijn blog leest! Ik ben Saskia, inmiddels 34 jaren jong en trotste eigenaar van onze twee pomeranians Noly & Jake en wil graag mijn ervaringen met jullie delen.

Leuk om te lezen

pomeraniann
Trainingen

Pomeriaan trainen

Pomeranians zijn kleine, intelligente honden met een grote persoonlijkheid. Ze zijn actief en speels en hebben een sterk uithoudingsvermogen, wat betekent dat ze veel beweging

Lees verder
Puberteit Pomeriaan
Trainingen

Puberteit Pomeriaan

Een Pomeriaan valt vaak op door zijn kleine grootte, maar onderschat dit kleine hondje zeker niet! het zijn kleine hondjes maar hebben vooral een levendige

Lees verder
vachtverzorging pomeranian
Vachtverzorging

Vachtverzorging Pomeriaan

De Pomeriaan staat natuurlijk bekend om hun prachtige vacht en te schattige uitstraling. De vacht heeft ook extra veel aandacht en verzorging nodig. Het vacht

Lees verder
pomeranian Ugly fase
Vachtverzorging

Pomeriaan ugly fase

Voordat je verder leest moet je eerst even weten dat de juiste benaming van dit ras Dwergkees is of in de Engelse term Pomeriaan. Vaak

Lees verder